Rok od akciového dna

Před rokem jsme našim investičním klientům psali (viz komentář níže), že se znalostí historických dat je velmi vhodné nakupovat právě teď akcie (akciové fondy). Podívejme se na tento email bod po bodu:

1) akciový index S&P 500 byl na hodnotě 2.289 bodů, vůbec nejníže pak o několik hodin později: 2.192 bodů – trefili jsme den nejnižší hodnoty, přesněji to už ani nešlo 😀

2) po roce je index na hodnotě 3.940, tedy o 72 % výše. Námi nejčastěji využívané akciové fondy zhodnotily mezi 41 a 84 %, zelené akciové fondy pak mezi 65 a 312 procenty

3) zavřít oči a nakupovat byla i v této krizi úspěšná strategie

4) zdá se, že světová ekonomika měla opravdu zdravé základy a je to dobře vidět v zemích, které si s epidemií poradily lépe, než naše země

5) svět se extrémně zadlužil a zadlužovat se bude dál

6) objevují se obavy z možné vyšší inflace

7) o zvyšování daní se již mluví v 🇺🇸 nahlas a v 🇨🇿 potichu.

Naše křišťálová koule tedy před rokem nelhala. Vše, co jsme v ní viděli, se naplnilo / naplňuje. Co v ní vidíme pro další rok? Vyhlídky jsou, jako obvykle 😀 nejasné. Ale investování do akcií, do zelených akcií, se zdá být i dnes správnou cestou pro zhodnocení dlouhodobých investic. Na kratší horizonty máme pro naše klienty připravené zelené dluhopisy či investice do zelených elektráren.

———- Původní e-mail ———-
Od: [email protected]
Komu: [email protected]
Datum: 23. 3. 2020 15:42:06
Předmět: komentář k vývoji na trzích 2020.03.23

Dobrý den přeji,

navazuji na email z 10. března, a rovnou sdělím, že index S&P 500 je při dnešním otevření akciového trhu v USA na hodnotě 2289, tedy o 16,5 procenta níže než tomu bylo při psaní předchozího emailu. Ani nyní netuším, jakým směrem trhy půjdou. Osobně akciové fondy nakupuji a mám nastavené nákupní pokyny na další 3 týdny. Budu kupovat se zavřenýma očima. Tyto peníze totiž nyní ani v nejbližších 10 letech (doufám) potřebovat nebudu. Předpokládám, že stejně je to u Vašich akciových investic. V příloze můžete najít největší poklesy akciových trhů za uplynulých 90 let (a následné růsty).

Stále věřím, že díky relativně zdravým základům světové ekonomiky (na rozdíl od finanční krize v roce 2008/9) se ekonomiky po odeznění pandamie otřepou snáze a rád bych věřil, že svět půjde trošku jiným směrem než jakým v posledních letech pádil. Zcela souzním s filozofujícím ekonomem Tomášem Sedláčkem a vřele Vám doporučuji ke shlédnutí rozhovor s tímto myslitelem na dvtv.cz:

https://video.aktualne.cz/dvtv/sedlacek-jde-o-kejhak-padneme-hluboko-ale-prezijeme-to-jako/r~c19f59bc6bb811ea9c800cc47ab5f122/
Ještě dovětek: zdá se pravděpodobné, že mnohé náklady pandemie převezmou státy, které se tak dále citelně zadluží. Aby tyto dluhy netížily státy příliš, tak lze očekávat monetizaci dluhu, ať už přes trpěnou inflaci nebo pomocí kvantitativního uvolňování, které pomohlo zaléčit i poslední krizi. Nedivil bych se ani vyššímu tlaku na zdaňování.

Mějte se fajn a buďte zdraví!
ŠP

From: [email protected] <[email protected]>
Sent: Tuesday, March 10, 2020 8:44 AM
To: [email protected]
Subject: komentář k vývoji na trzích

Hezký jarní den,

po několika letech posílám hromadný email svým investičním klientům. Podobný komentář jsem takřka odeslal i před Vánoci 2018, ale trhy se po propadech rychle zotavily a tak již nebylo takřka o čem psát.

Akciový index největších amerických akcií S&P 500 klesl ze svého maxima z 19. února ve výši 3386 bodů na včerejších 2744, tedy o 19 %, neboli na úroveň po poklesu z února 2019 resp. po růstech z ledna 2018. Se svými investičními klienty se vždy domlouvám, že pokud trhy klesnou o 20 %, tak je podle historických zkušeností vhodné akcie nakupovat. Netušíme přitom, zda trhy porostou nebo budou dále oslabovat, jistě jsou zde důvody pro nastalý pokles trhů, zejména pokles výkonu světové ekonomiky kvůli koronaviru. Naopak pokles cen ropy jsem nikdy nechápal jako důvod pro pokles cen akcií, nízká cena ropy je jistě nepříjemná pro producenty ropy, ale všem ostatním nízká cena naopak vyhovuje – zejména zpracovatelům ropy (rafinériím, chemickému průmyslu) a spotřebitelům (leteckému odvětví i všem dalším spotřebitelům včetně domácností).

Doplňuji, že obdobné poklesy jako na akciových trzích vidíme i u rizikovějších dluhopisů. Z naší investiční nabídky jsou proti současné nákaze imunní bezpečnější dluhopisy (zejména zdravé části Evropy, USA, Japonska), nemovitosti či zelené elektrárny.

Pokud budete chtít v současné turbulentní době upravit své investiční portfolio, tak se mi prosím ozvěte.

Tento komentář není investičním doporučením.

Přílohou posílám obdobný email klientům, který jsem rozeslal 8. října 2008, plus jsem tam doplnil ohlédnutí za posledních 11,5 roku indexu S&P 500.


Ing. Štěpán Průcha, EFA
finanční konzultant www.qfin.cz
776 578 372
Biskupská 8, 370 01 Č. Budějovice

EFA? Info zde: efpa.cz/efa