Pojišťovny to uhelníkům neusnadňují

Být dnes majitelem uhelného dolu či uhelné elektrárny není vůbec snadné. Musíte se potýkat s rostoucí cenou emisních povolenek, jste nuceni k instalaci dalších a dalších filtrů pro snížení emisí, občas se Vám někdo připoutá k rypadlu nebo vyleze na komín, čas od času někdo pohrozí uhlíkovými daněmi. Co víc, stejným směrem působí i finanční sektor: banka za bankou opouští úvěrování uhelného a ropného průmyslu a pojišťovny zvyšují sazby pojistného či rovnou ukončují s těmito špinavými společnostmi spolupráci.

Novou pojišťovnu musí hledat například německá skupina RWE, jedna z největších evropských energetických společností. Pojišťovnu AXA neobměkčil ani přímý kontakt mezi generálními řediteli, ani nastoupená cesta RWE k ozelenění byznysu. AXA byla nekompromisní, postupuje striktně dle svých interních pravidel z roku 2017, které si stanovila v souladu s Pařížskou klimatickou dohodou. Pojišťovna ukončila pojištění uhelných dolů a elektráren ke konci roku 2020 a ke konci letošního roku prý ukončí pojištění i zbylých aktivit skupiny RWE. Je to vpravdě tvrdý přístup, kterým pojišťovna dává svému okolí jasně najevo své směřování.

Může Vás napadnout, že se jistě najde jiná pojišťovna, která pojistné portfolio převezme – to asi ano, faktem ale je, že cena pojištění se uhelnému průmyslu za poslední roky navýšila o zhruba 40 %, jak upozorňuje mezinárodní makléřská společnost Willis Towers Watson.