Ohlédnutí za výnosy roku 2022

Uplynulý rok byl pro investice nepříjemným. Negativně zaúřadovala inflace, která byla umocněna ruskou agresí na Ukrajině. Došlo k něčemu velmi neobvyklému – souběhu výrazných poklesů na trzích akciových i dluhopisových, přičemž dluhopisové trhy byly postiženy nejvýraznějším poklesem od 30. let. Jelikož jsme ale v dluhopisech neviděli od roku 2015 žádný výnosový potenciál, tak jsme do nich neinvestovali a klienty jsme tak od tohoto propadu ochránili.

Pokud jde o akcie, tak celosvětový index MSCI World klesl o 18,1 procent, odpovědně zaměřený index MSCI World ESG Leaders klesl o 19,6 %. Pokles námi používaných podílových fondů činil 18,9 %. Benchmark jsme tak překonali, ale na oslavu to není. Výnosnost jednotlivých fondů se velmi lišila – nejméně ztratil fond z oblasti potravinářství (7,8 %), nejvíce pak fond zaměřený na energetickou transformaci (35,6 %). Zásadním důvodem rozdílnosti výnosů bylo nejspíš různé stádium života firem – firmy mladší s rostoucími tržbami a zisky očekávanými ve vzdálenější budoucnosti trpěly nárůsty úrokových sazeb výrazněji než firmy etablované a se stabilním cash flow.

Začátek roku 2023 přináší na burzách pozitivnější čísla, jak dopadne celý rok si však netroufáme odhadovat. Vždy však platilo a nejspíše i platit bude: čas léčí. Poklesy přicházejí, aby růsty byly o to zajímavějšími 😊