Definitivní konec „solárního tunelu“?

Příspěvek na podporované obnovitelné zdroje energie (zkratka POZE) činí od roku 2014 až dosud 495 korun (zhruba 20 euro) na 1 MWh dodané elektrické energie. V rámci boje s inflací Vláda ČR oznámila, že občany i firmy od tohoto příspěvku osvobodí. Realita je ovšem taková, že obnovitelné zdroje energie žádný příspěvek nepotřebují, jelikož stát bezemisní energii vykupuje od výrobců za ceny výrazně nižší než jaké panují v posledním roce na energetickém trhu. „Díky“ zblázněnému trhu dokonce stát může vydělávat i na elektřině dodávané fotovoltaickými elektrárnami uvedenými do provozu v roce 2010, nemluvě o zdanění těchto elektráren speciální daní.
Od roku 2010 uplynula dlouhá doba, technický pokrok v oblasti fotovoltaických elektráren za tu dobu dokázal snížit potřebné výkupní ceny z 15,50 korun za kWh na zhruba 2-3 koruny (aktuální tržní cena lehce nad 1.000 euro odpovídá 25 korunám za 1 kWh), což ale z neznámých příčin odmítají pochopit a uchopit čeští zákonodárci a dokola omílají nesmysly o solárním tunelu, nutnosti kolaudace jaderných bloků ve 40. létech 21. století či o škodlivosti Green Dealu.
Letos už toho moc nepostavíme, s cenami se můžeme vypořádat jedině šetřením na celoevropské úrovni, ale roky další by měly patřit investicím do OZE a to zdaleka nejen do fotovoltaiky.