Ukrajina – naše vyjádření

Dnes odeslal náš project leader Štěpán Průcha, EFA, EEA (EFPA ESG Advisor), Ing., tento email svým klientům:

Dobrý den můj investiční kliente,
jsem ze situace extrémně smutný. Jsem překvapený, ne však šokovaný, od Putina šlo čekat leccos a možná nás ještě nemile překvapí.

Co můžeme udělat sami pro podporu Ukrajinců? 
Nečíst na webech nesmysly o dobrodiní Ruska a zlé Ukrajině – dnes je snad každému jasné, že to jsou a vždy byly nesmysly.
Snížit svou energetickou spotřebu – snížit teplotu v obydlích, jezdit méně auty. Snížíme tak naši závislost na ruských surovinách ještě dříve, než nás od nich Putin odstřihne.
Buďme připraveni přijmout uprchlíky a pomáhat jim.
Podporujme Ukrajince, třeba pomocí https://www.clovekvtisni.cz/
Rozlišujme mezi Putinovým Ruskem a běžnými Rusy.
Pomozme českým zaměstnancům ruských firem ve vlastnictví ruského státu, aby změnili svého zaměstnavatele. Třeba taková Sberbank je ukázkovým příkladem Ruskem vlastněné společnosti v ČR – i do teď jsem měl se spolupráci s ní etický problém, ale od teď už mě tam s mými klienty neuvidí.
Investujme do snížení energetické závislosti na despotických režimech – stavme si na střechách fotovoltaiky, podporujme nové čisté energetické zdroje (i ty, které by se stavěly za humny). Případně investujme do zelené energetiky prostřednictvím finančních investic.

K Vašim financím:
Nevím, co se bude na světových trzích dít. Každopádně současná realita i očekávání jsou již v současných kurzech finančních aktiv započítané. To Vám říkám ostatně při každé schůzce.
Znám historii, s odstupem jednoho roku nezpůsobily události jako začátek 2. světové války, útok na Pearl Harbour nebo anexe Krymu žádné propady na akciových trzích. Samozřejmě, každá tržní situace je jiná. Varoval bych před ukvapenými rozhodnutími, ať už by šlo o prodeje investic nebo naopak o snahu na případných propadech vydělat. Mějme na paměti Warrena Buffeta, který říká “Akciový trh je navržen tak, aby přemisťoval peníze od aktivních k trpělivým.” 

Buďme silní, omezme spotřebu zbytného, investujme do budoucnosti naší i budoucnosti dalších generací.


Ing. Štěpán Průcha, EFA, EEA (EFPA ESG Advisor) 
finanční konzultant 
776 578 372 
Biskupská 8, 370 01 Č. Budějovice 

www.zeleneinvestice.cz – investujte odpovědně a výnosně!
https://lnkd.in/e5TVEiRe – sledujte nás
https://lnkd.in/eZi39vdh – děkujeme za LIKE