Pátrání po příčinách drahé elektřiny

Měli jsme v úmyslu podívat se zblízka na rostoucí cenu elektřiny, abychom tak vyvrátili nesmysly vypouštěné z úst mnoha českých politiků a zkratkovitých médií. V této souvislosti jsme před měsícem uspořádali i anketu, výsledky v komentáři jasně ukazují, že i uživatelé Linkedin jsou ve vleku nesmyslů.
Naštěstí v ČR máme super projekt Fakta o klimatu, který zpracoval téma velmi dobře a přitom stravitelně. Děkujeme!
Pokud nechcete číst, tak doporučujeme ke shlédnutí video ČT24 s analytikem tohoto projektu:

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3390740-vliv-povolenek-je-minimalni-elektrina-zdrazuje-kvuli-plynu-rika-analytik

.

FaktaoKlimatu.cz :

Jsme svědky rekordního zdražení velkoobchodních cen elektřiny. Co za tím stojí?

Energie se vyrábí z různých zdrojů (ukázka ČR viz obrázek, podrobněji – https://lnkd.in/dxJRpBx), které mohou být ovlivněny různými faktory (trh, povolenky atd.)

Zatímco výrobní náklady z obnovitelných zdrojů a jádra se za poslední rok zásadně neměnily, výrobní náklady elektřiny z uhlí a plynu se dramaticky zvedly vlivem zdražení paliva a emisních povolenek. Jaký je relativní vliv těchto dvou faktorů?

Podívejme se nejdříve na plyn: plynová elektrárna za výrobu jedné megawatthodiny zaplatí zhruba 180 euro za plyn (pětinásobek oproti lednu 2021) a 22 euro za emisní povolenky (dvojnásobek oproti lednu). Růst cen plynu viz https://lnkd.in/enXHDsD5

U dovezeného černého uhlí je nárůst ceny paliva o trochu mírnější: zhruba 75 euro za uhlí (tři a půlnásobek oproti lednu) a 45 euro za emisní povolenky (dvojnásobek oproti lednu). Růst ceny černého uhlí viz https://lnkd.in/gFbFtE5t

U hnědouhelných zdrojů není důvod pro zásadní růst ceny paliva. Náklady na povolenky se pohybují kolem 60 euro (opět dvojnásobek oproti začátku roku, tedy třicetieurové zdražení).

Momentální velkoobchodní cena elektřiny na trzích je určena nabídkou nejdražšího výrobce, který je v danou chvíli nutný pro pokrytí celé spotřeby. Výsledná cena tedy osciluje mezi nižšími cenami kolem 50 EUR/MWh a a výrazně vyššími cenami až k 250 EUR/MWh.

Během času, kdy spotřebu pokryjí obnovitelné, jaderné, příp. hnědouhelné zdroje, platíme kolem 50 EUR/MWh. Když to nestačí, je třeba neobvykle nákladný provoz černouhelných nebo plynových turbín za ceny až 250 EUR/MWh. Jaký je tedy závěr v jedné větě?

Současné raketové zdražení energií ze 70 – 90 % padá na vrub plynu a zbytek je dán cenou emisních povolenek.