Ohlédnutí za výnosy roku 2020

Uplynulý rok byl pro zelené investice i Zelené investice 🙂 velmi pozitivní. Příčin je více, namátkou:

  • další a další země v roce 2020 přijali klimatické závazky nad rámec Pařížské dohody, jiné země své předchozí závazky posílily
  • obdobně se ke klimatickým závazkům přihlásily další velké i malé soukromé společnosti, dokonce i společnosti z ropného průmyslu
  • byly oznámeny mnohé nadějné objevy v oblasti bezemisních energetických zdrojů, baterií
  • zvolení nového amerického prezidenta, mezi jehož hlavními cíli je ozelenění americké ekonomiky (jde o přímý rozpor se snahami předchozího prezidenta)
  • a i ten zlý Covid přispěl svou troškou: pomohl mnoha lidem si uvědomit, že žijeme s ostatními lidmi na jedné planetě a že bychom se měli starat nejen o blahobyt současný, ale i o blahobyt příštích let a příštích generací.

Všechny akciové zelené fondy a ESG fondy, které využíváme v klientských portfoliích, zaznamenaly v roce 2020 kladnou výnosnost. Většina z našich fondů také porazila akciové indexy S&P 500 (16,1 %) a MSCI World (15,9 %).

Mezi všemi úspěšnými fondy je třeba smeknout před vítězem mnoha žebříčků roku 2020: BNPP Energy Transition zhodnotil investorům majetek o 165 %! Mimochodem, na tomto fondu jsme našli jednu skvrnku – fond investoval v měsíci květnu do pseudoautomobilky Nikola (viz náš FB příspěvek ze 17. září), naštěstí se tento titul v portfoliu dlouho neohřál.

Mimochodem, je dobré registrovat se k odběru občasných rozšiřujících informací na www.zeleneinvestice.cz – o tomto fondu jsme našim registrovaným uživatelům psali 25. srpna 2020, během zbytku roku pak fond zhodnotil o 66 % (od 1. ledna do 25. srpna zhodnotil fond o 60 %, celkově o 165 % – ano, čísla sedí, složené úročení je mocné 🙂 ). Co se nám v roce 2020 nepovedlo – v jednom z našich nejoblíbenějších fondů vybuchla bomba! Fond vlastnící zelené elektrárny, u kterého jsme dlouhodobě zvyklí na výnosnost 5-8 % ročně, ne zcela dobře zaopatřil nákup dvou nových elektráren, což vedlo v září k velké nervozitě a k listopadové ztrátě ve výši 12 %. V tomto nepříjemném období jsme pro naše klienty sháněli co nejčerstvější informace, modelovali možné vývoje situace, komunikovali s vedením fondu. Na základě našich současných znalostí věříme, že většina škod bude zahlazena v roce letošním a k tomu fond přidá svůj obvyklý výnos.