Gazprom: je moc jeřabin, Evropě plyn nepošlem

Když ovládáte trh, je Vám hej. Při sledování rostoucích zisků si můžete z protistrany dělat legraci. Jako představitel Gazpromu, který připomněl ruskou pranostiku – je-li hodně jeřabin, bude tuhá zima. Neopomněl poznamenat, že domácí odběratelé dostanou přednost před evropskými. Je to přeci logické:

1) Evropa zlobí, když nechce uspíšit kolaudaci plynovodu Nord stream II;

2) domácí publikum bude jistě vděčné svému moudrému vůdci, když pocítí ochranu před vysokými cenami;

3) mírným přiškrcováním plynových kohoutků od jara se podařilo tržní cenu v Evropě navýšit, tak proč to ještě nevylepšit.

V přímém přenosu tak vidíme, jak nebezpečné je spoléhat se na země, které jsou k nám nepřátelsky naladěné. Američané nás varovali, Poláci a pobaltské země se snažili poukazovat na rizika, Ukrajinci upozorňovali na volné kapacity svých plynovodů. Vše marné.

Co s tím? Máme pár návrhů:

1) poučit se pro příště;

2) dbát na naplňování zásobníků během léta;

3) připravit se na chladnou zimu;

4) zvážit, zda je opravdu nutné urychlovat odstavování fungujících jaderných elektráren, zda je vhodné nahrazovat domácí uhlí plynem (při započtení úniků metanu nevychází plyn emisně zrovna lépe);

5) investovat do alternativ – nasušit si přebytky ze zelené elektřiny na topnou sezónu (power to gas). To znamená dále navyšovat instalovaný výkon zelených zdrojů – fotovoltaiky a větrných elektráren.

Investujte s námi. Do zelené energetiky. Do sušení přebytků. Do snižování energetické náročnosti.