FED si všímá klimatických změn

Na tomto informačním kanálu přinášíme často témata, která čtenáři jinde v ČR nenajdou. Tentokrát pro Vás máme informaci o tom, že FED, americká centrální banka, začal ve svých zprávách o finanční stabilitě pokrývat i oblast klimatických změn. Poprvé tak učinil ve zprávě za listopad 2020 (strana 58 a 59 zde: https://www.federalreserve.gov/…/financial-stability…).

FED nastiňuje, jak bude na téma nahlížet, a také sděluje, že bude dozorovat řešení této oblasti v jednotlivých amerických bankách. Banky a jiné instituce tak budou muset například více přemýšlet o tom, jak jsou klimatickými změnami ohroženy jejich investice či jak klimatické změny mohou v budoucnu ohrozit aktiva použitá k zajištění poskytnutých úvěrů. Ve zprávě je uveden příklad z nemovitostní oblasti – zvyšující se frekvence bouří, hurikánů a zvyšující se hladina moří si vyžádá dodatečné stavební náklady na zabezpečení ohrožených nemovitostí, aby mohly být dále provozovány. Nutnost těchto nákladů vyvolá snížení stávající hodnoty nemovitostí, což může mít negativní důsledky pro poskytovatele hypoték / komerčních úvěrů a pro držitele z nich odvozených finančních instrumentů.

Tento přístup FEDu je dalším důkazem toho, že ač Spojené státy pod Trumpovým vedením letos oficiálně odstoupily od Pařížské dohody (na pár měsíců), tak fakticky Spojené státy jsou součástí celosvětové snahy o redukci skleníkového efektu a z něho vyplývajících škod. K redukci skleníkových plynů se totiž zavázaly jednotlivé státy USA (ve kterých žije nadpoloviční část obyvatel), mnohá města, velké korporace i malé podniky. I v USA se daří zeleným firmám, navzdory Trumpově podpoře krachují těžaři uhlí, plynu i ropy. Přerod je snad nezastavitelným.