ESG je podvod

Tweetnul Elon Musk poté, co byla Tesla vyřazena z indexu S&P 500 ESG. Má Elon pravdu? Částečně. Termín ESG je často chápán špatně. Pomocí investic do firem s vyšším ESG nezachráníme planetu. Ani svět nezbavíme nespravedlivých rozdílů v odměňování mužů a žen. Ani nevymýtíme korupci.

ESG přináší komplexní pohled na firmy, na mnoho oblastí z Environment (životní prostředí), Social (podmínky pro zaměstnance a sociální okolí) a Government (vnitropodnikové prostředí). Nedívá se jen na přímý vliv firmy v těchto oblastech, ale i na to, jaké nároky přináší získávání zdrojů (kovy) pro tvorbu produktů (auta), stejně jako na důsledky používání těchto produktů spotřebiteli (emise z výroby elektřiny) i na konečnou likvidaci (recyklace automobilu a jeho baterie).

Pokud tedy hodnocená firma exceluje v oblasti E (prosadila masovou výrobu čistějšího způsobu individuální automobilové přepravy), ale je na štíru v oblasti S a propadá v G, pak je pochopitelné, že se nemůže dostat mezi skupinu firem, které patří na špičku ve svém oboru ve všech 3 oblastech.

V Zelených investicích klientům radíme s investicemi tak, aby rozuměli, do čeho investují. Některým klientům stačí ESG přístup, jiní dávají přednost impaktním investicím a jiní i díky nám zjistí, že pro ně nejlepší zelenou investicí je investice do snížení vlastní uhlíkové stopy.