Čína: končíme s exportem uhelek

Česká republika (resp. Vítkovice) svou poslední uhelnou elektrárnu stavěla v letech 2012-2016. Spuštění elektrárny se nezdařilo ani na druhý pokus.
Čína se před týdnem na Valném shromáždění OSN ústy svého prezidenta zavázala k ukončení výstavby uhelných elektráren po světě. Momentálně jich má rozestavěno 44 a desítky dalších plánovala, v jihovýchodní Asii, Africe, ale třeba i v Srbsku či Spojených arabských emirátech. Z prohlášení není úplně jasné, zda Čína zastaví všechny projekty nebo jen ty, které dosud nejsou zasmluvněny.

A víte, proč tomu prolhanému čínskému režimu tentokrát věříme?
1) Čína ví, že klimatická změna pro ně nebude dobrá.
2) stavba uhelné elektrárny je ve srovnání s výrobou fotovoltaických panelů a komponent pro Čínu méně přínosná, většina výroby i práce se totiž odehraje v cílové zemi a nikoliv v Číně. HDP Číny jednoduše zvýší zahraniční fotovoltaická elektrárna více než uhelná.
3) Čína má hodně uhelných elektráren, je největším odběratelem uhlí a stavbou dalších elektráren v zahraničí by jen zvyšovala světovou poptávku po uhlí a tlačila tak na růst jeho cen.
Takže ano, krok je to dobrý, ale motivy jsou jiné, než jak je prezentuje John Kerry (při vší úctě a škoda, že nebyl prezidentem on nebo Al Gore – byly bychom už někde úplně jinde).

Investujete své peníze do fosílií nebo do nových technologií? Rádi Vaše stávající investice posoudíme a navrhneme zelenější portfolio! Investujte s námi odpovědně a výnosně.